Lottokupong hos ombud

Den kompletta guiden till vinstschemat i Lotto med Joker

Lotto har länge varit Sveriges populäraste lotteri. Det är lätt att spela och dragningarna görs under spännande form. Det är en svensk klassiker helt enkelt. Det handlar om att välja ut en rad siffror och sedan hoppas att så många som möjligt av dessa kommer upp under lottodragningen som görs varje vecka.

Här ska vi inte dröja oss kvar för länge vid hur du spelar Lotto, utan istället zooma in på hur vinstschemat ser ut och på vad det innebär att spela Lotto med Joker.

Hur fungerar Joker?

Lotto med JokerJoker är ett så kallat tilläggsspel. När du fyller i en lottorad kan du välja om du vill delta i Joker eller inte. Det kostar lite extra men innebär att du kan vinna mer, ifall du har turen på din sida. Du kan välja att spela Joker för 10, 20 eller 30 kronor och om du gör det har du chans att vinna den legendariska Drömvinsten där det handlar om att vinna på Lotto och samtidigt ha valt rätt Jokernummer. Att spela Joker påverkar också vad du kan vinna på Lotto.

Lade du till Joker på din lottorad? På länken https://www.lottoraden.se/resultat/joker finner du en uppdaterad tabell med vinnande Jokernummer och vinstutdelning. Det är alltså inte bara lätt att spela Joker, det är också enkelt att följa resultat. Att räkna ut hur mycket man kan vinna vid olika utfall är dock lite mer komplicerat. Häng med så ska vi reda ut begreppen!

Vad är ett vinstschema?

Ett vinstschema kan sägas vara det system enligt vilket vinster betalas ut i ett spel om pengar. Det definierar sådant som vilka krav som måste uppfyllas för att du ska kunna kvittera ut vinster på olika nivåer. I ett lotteri som Lotto styr antalet rätt du har hur mycket du vinner. Även andra spel, till exempel slots på casinon har vinstscheman som dock bygger på helt andra mekanismer än när det är fråga om ett lotteri som Lotto.

Vinstbeloppets storlek påverkas ofta av omsättningen totalt i den lottomgång som du deltar i och hur många som prickat in en vinstgivande kombination på samma nivå som du själv (eller hur många som vunnit totalt sett). Den typen av system kallas för ett rörligt vinstschema. Vinsterna är inte fixerade utan just rörliga. En annan faktor som kan påverka vinstens storlek är om det finns någon jackpot med i bilden och om du, som sagt, valt att delta i Joker när det gäller Lotto från Svenska spel.

Det finns också lotterier med fasta vinstscheman där beloppen är kända från början och oberoende av till exempel hur många som spelat.

Hur ser vinstschemat ut i Lotto?

I Lotto kan du få utdelning för så lite som fyra rätt. Utdelningen stiger om du får 5, 6 eller hela 7 rätt vid lottodragningen. En ensam vinnare med sju rätt är garanterad minst en miljon kronor men det är så pass svårt att få sju rätt att det inte händer varje vecka att någon får det. Det antal rätt du har på en lottorad kallas för en vinstgrupp. Vinsten räknas fram genom att vinstgruppens totala vinstsumma delas med det antal vinnande rader som finns i vinstgruppen. Har du spelat på flera lotterier från Svenska Spel rättar du raderna enklast här.

Hur mycket kan man vinna på Lotto med Joker?

När det gäller Lotto med Joker är vinstschemat inte rörligt utan fast. Du kan vinna från 80 kronor till 30 miljoner på Joker. Summorna beror på om du valt att spela Joker för 10, 20 eller 30 kronor. Spelar du för mer har du naturligtvis chans att vinna mer.

När insatsen är 10 kr ser vinstschemat ut så här:

7 rätt 10 miljoner kronor (har du satsat 30 kronor är högsta vinsten 30 miljoner)

6 rätt 250 000 kronor

5 rätt 20 000 kronor

4 rätt 2 000 kronor

3 rätt 200 kronor

2 rätt 80 kronor

För att få högsta vinsten, 30 miljoner kronor, krävs alltså att du får 7 rätt på Lotto efter att ha satsat 30 kronor.

Joker är med andra ord ett spel som höjer vinsterna i Lotto. En arbetslös skåning som spelat för 22 kronor fick glada nyheter förra sommaren, vilket Expressen rapporterar om här. Han vann tio miljoner kronor med Joker och fattade knappt att det var sant när han fick nyheten.

Drömvinsten ger de riktigt stora pengarna i Lotto med Joker

Drömvinsten kan bli din i Lotto med JokerJoker är också nyckeln till det legendariska konceptet Drömvinsten. En särskild händelse som inträffar i genomsnitt två gånger om året när någon har både sju rätt på Lotto och rätt Jokernummer. Drömvinsten kan innebära vinster på över 200 miljoner kronor! Som minst vinner du 75 miljoner på Drömvinsten och varje vecka det görs en dragning utan att Drömvinsten faller ut ökar vinstpotten! De största vinsterna utfaller alltså när ingen har vunnit Drömvinsten på länge.

 

 

Hur stor chans har man att vinna på Lotto?

Hur svårt det är att pricka in en vinstrad på Lotto kan räknas ut matematiskt och ger följande tabell:

7 1 : 6 724 520

6+1 1 : 240 161

6 1 : 40 027

5 1 : 847

4 1 : 59

Totalt 1 : 55

För att vinna något alls på Lotto krävs det alltså att man spelar på 55 lottorader i genomsnitt. Varje rad kostar tre kronor så du måste inte spela för särskilt höga belopp för att få riktigt bra chanser att vinna på Lotto. En rad med sju rätt lämnas, i genomsnitt, in en gång på 6 724 520 rader.

Alla lotterier har olika vinstscheman

Här har vi koncentrerat oss på spelprodukten Lotto från Svenska Spel. Det finns dock många internationella lotterier som du kan spela på som har helt andra vinstscheman. Vissa lotterier ger dig chans att vinna mycket högre belopp än Lotto. Men det är inte säkert att de har en högre återbetalningsprocent bara för det. Ofta har de många fler spelare och det minskar chansen att nå upp till de allra högsta vinstnivåerna.

Läs gärna även